Vissza
Református templom
hozzáadva: 2017.04.12.
Istentisztelet minden hónap első és harmadik vasárnapján 10.00 órakor. Elérhetőség: Szabó Zsanett Mobil: + 3630 548 3784  
Szentgyörgyvölgy, Petőfi Sándor utca - Műemlék
 

A reformátusok mai, késő barokk stílusú temploma a türelmi rendelet kihirdetése után, 1787-ben épült. Ekkor még nem volt tornya, az épület mellé egy kis fa haranglábat emeltek. A torony, és vele a végleges épület 1805-re készült el.
A templom kis dombon, szabadon áll, nyugati homlokzatánál torony. Keleti homlokzata elé bejárati előcsarnok épült.
Belseje egyszerű, egyhajós szerkezetű,
mely kazettás mennyezettel fedett. A templom koronás szószéke, berendezései, kazettás famennyezete 1805 és 1828 között készült el.  "Az Úr Háza díszítésére szolgáló reparatiókat tették Nemes Rákos Ferencz, N. Szabó tamás és N. Szabó János Sz.György Völgyi aszalosmesterek."

A fakazetták kékkel festett bárányfelhőket ábrázolnak, a középső két táblán virágmotívum és szöveg. A karzat alsó felét kék, fehér és fekete virágos-csillagos festés díszíti. Ugyancsak festettek a karzat mellvédje és a karzatot tartó gerendák. A kifestés nemes Patkó András munkája 1829-ből, aki 1784-ben a falu első református tanítója volt. Amikor a templom festésére vállalkozott, 74 éves, nyugalmazott oskolamester volt.
  
Minden ecsetvonása az élet szeretetét, a munka örömét és a hit biztonságát sugározza.
A festett virágdíszítésen a következő szöveg látható: "Mely igen szerelmetesek a te Hajlékaid óh seregeknek ura: satLXXXIV. Solt: 2.5.E. E Hely nem egyéb: hanem Istennek Háza és Mennyeknek kapuja: 1.Mos: 28:17."
A szalagon: "Tiszt. Tudós hais István úr prédikátorságában festette Patkó András 1829-dikben."
 
Az épület keleti és nyugati végén, falépcsőn lehet a három oldalon épített, nagy fakarzatra feljutni.
 
A templomot 2000-ben felújították.